Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczykiem to idealne danie na szybką kolację, pożywny lunch czy też przekąskę lub przystawkę imprezową. To klasyczne połączenie mocnej w smaku ryby, jajek i sosu na bazie majonezu. To prosta w przygotowaniu propozycja nie tylko wybornie smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Jeśli chcesz, możesz ją podać na różnego rodzaju pieczywie czy też krakersach i herbatnikach.
Tuńczyk jest niezwykle zdrową rybą - dostarcza wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, ale także białka, witamin i minerałów. Dzięki temu stanowi wysokiej jakości składnik, który zapewnia zbilansowany posiłek pod każdym względem. Jednocześnie nie zawiera dużej ilości tłuszczu, stąd może być - niemal bez obaw - spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Ta ryba wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego. Smak sałatki jest bardzo charakterystyczny, wytrawny; w konsystencji całość jest kremowa i rozpływająca się w ustach. Takie danie możesz z powodzeniem przyrządzić zarówno na co dzień, jak i od święta. Nie znajdziesz lepszej propozycji niż sałatka z tuńczykiem fit.
Ta najlepsza sałatka wymaga zaledwie kilku składników, w tym najważniejszego: puszki tuńczyka. Najlepiej użyć kawałków w sosie własnym, unikając zalewy olejowej, a tym samym nadmiaru tłuszczu. Wybierając produkt ze sklepowej półki, zwróć uwagę na skład - powinien być jak najkrótszy, a sama ryba najlepiej by pochodziła ze zrównoważonych połowów. Tuńczyk z puszki powinien być jasny i mieć zwartą strukturę mięsa, co świadczy o jego wysokiej jakości. Zwróć też uwagę na zawartość soli, by ta fit sałatka nie była zbyt obciążająca dla układu sercowo-naczyniowego.
Sałatka z tuńczykiem na przyjęcie czy też codzienną kolację świetnie pasuje do ugotowanych jajek na twardo, ogórków konserwowych czy szczypiorku. Kukurydza konserwowa dodaje przyjemnej chrupkości i nuty słodyczy. Jeśli lubisz sałatki z dużą ilością chrupiących warzyw, z powodzeniem możesz też dodać czerwoną paprykę, pora czy nawet pestki dyni. Wyjątkowy smak będzie też miała sałatka z tuńczykiem i ananasem, a jeśli potrzebujesz naprawdę sycącego dania, ugotuj i dołóż ryż.
Niezależnie od tego, czy ma być to sałatka z tuńczykiem na lunch, czy kolację, idealnie będzie pasować do niej sos na bazie majonezu z odrobiną ulubionej musztardy. Dzięki temu całość jest mocno kremowa i sycąca. Jeśli jednak chcesz, możesz spróbować połączyć wszystkie składniki sałatki i sos czosnkowy, który jednak jest bardzo wyrazisty i może zdominować smak ryby. Całość mieszaj bardzo delikatnie drewnianą łyżką, by nie rozgnieść ugotowanych jajek czy też kukurydzy z puszki. Kawałki tuńczyka najlepiej też pozostaw w całości, by były dobrze wyczuwalne w całości. Najlepiej przygotuj sos majonezowo-musztardowy wcześniej, w małej miseczce, dopraw go do smaku i dopiero wtedy dołóż go do sałatki.
Sałatka z tuńczykiem na kolację może być z powodzeniem podana na zwykłym talerzu lub w miseczce sałatkowej. Wystarczą najprostsze dekoracje - pokrojone, ugotowane na twardo jajka i natka pietruszki. Ta prosta sałatka sprawdzi się też jako nadzienie, by przyszykować jajka faszerowane tuńczykiem. Podaj propozycję na solonych krakersach lub kromkach świeżego pieczywa. Taka sałatka z tuńczykiem i krakersami będzie hitem każdej imprezy. Jeśli szukasz ciekawego sposobu podania, spróbuj poszczególne składniki ułożyć poziomami, tworząc efektowną przekąskę. Taka sałatka warstwowa stanie się ozdobą każdego stołu i zaskoczy wszystkich gości.
Ta klasyczna sałatka będzie świetną propozycją na różne okazje - codzienne i od święta. Istnieje wiele wariancji tego dania, które możesz wypróbować, jak chociażby wspomniana wcześniej sałatka z tuńczykiem i ryżem czy sałatka makaronowa z fetą z dodatkiem tej cudownej ryby. Sprawdź je wszystkie.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6017
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6017
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę i przełóż do miski.
Zawartość puszek wyłóż na deskę, jeśli jest konieczność to pokrój drobniej tuńczyka. Dodaj do jajek.
Odsącz kukurydzę i dołóż ją do pozostałych składników.
Cebulę czerwoną obierz i posiekaj drobno. Dodaj do miski.
Ogórki kiszone delikatnie odciśnij z soku. Pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników.
Całość dopraw majonezem i musztardą. Posiekaj i dodaj też świeży szczypiorek. Posól i popieprz całość. Dokładnie wymieszaj.
Możesz podawać natychmiast, ale sałatka będzie lepsza, jeśli wstawisz ją do lodówki na 30 minut.